Διαγωνισμός Αρχιτεκτονικής

Κέντρο Μητρότητας


Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός αποτελούν μια κρίσιμη πρόκληση στη ζωή των γυναικών στην Σαχάρα τη Αφρικής. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 200.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης στοιχειώδους ιατρικής περίθαλψης. Αφαιρώντας τόσες πολλές ζωές και καταλήγοντας σε περισσότερα από 1 εκατομμύριο ορφανά κάθε χρόνο, αυτό το ζήτημα είναι συχνά το αποτέλεσμα επιπλοκών που θα μπορούσαν να προληφθούν ή να αντιμετωπιστούν με πρόσβαση στη βασική ιατρική περίθαλψη.
Στην Αφρική, μία στις 16 γυναίκες κινδυνεύει να πεθάνει κατά της γέννας, ενώ σε άλλα μέρη του κόσμου, χάρη στην προγεννητική φροντίδα και την εξειδικευμένη βοήθεια κατά τον τοκετό, ο κίνδυνος αυτός επηρεάζει μία στις 35.000 γυναίκες.

Αναζητούμε μια εγκατάσταση «Κέντρο Μητρότητας» όπου οι γυναίκες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, να λαμβάνουν την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη και να απολαμβάνουν τις βέλτιστες συνθήκες υγιεινής καθώς και την παρουσία εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού.

Βραβεία

5.000 € + Κατασκευή + Πρακτική Άσκηση στο Kengo Kuma (Ιαπωνία)

1ο Βραβείο

5.000 €
Κατασκευή
Πρακτική άσκηση στο Kengo Kuma
Κοινή χρήση με συνεργάτες
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση στο επίσημο βιβλίο & περιοδικά
Πιστοποιητικό

2ο Βραβείο

2.000 €
Πρακτική άσκηση στο EMBT Architects
Κοινή χρήση με συνεργάτες
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση στο επίσημο βιβλίο & περιοδικά
Πιστοποιητικό

3ο Βραβείο

1.000 €
Πρακτική άσκηση στο SBGA | Blengini Ghirardelli
Κοινή χρήση με συνεργάτες
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση στο επίσημο βιβλίο & περιοδικά
Πιστοποιητικό

2 Αξιότιμοι Μνεία

100 €
Κοινή χρήση με συνεργάτες
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση στο επίσημο βιβλίο & περιοδικά
Πιστοποιητικό

5 Ειδικές Αναφορές

Κοινή χρήση με συνεργάτες
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση στο επίσημο βιβλίο & περιοδικά
Πιστοποιητικό

20 φιναλίστ
20 Top 50

Κοινή χρήση με συνεργάτες
Έκθεση & Εκδηλώσεις
Δημοσίευση στο επίσημο βιβλίο & περιοδικά
Πιστοποιητικό

Όλα τα βραβευμένα έργα θα δημοσιευτούν στο επίσημο βιβλίο του διαγωνισμού, στην επίσημη ιστοσελίδα και στα κοινωνικά δίκτυα του διαγωνισμού. Όλα τα έργα θα μεταδοθούν σε όλους τους εταίρους μέσων ενημέρωσης, διεθνείς αρχιτεκτονικούς ιστότοπους και περιοδικά. Όλα τα έργα θα μοιραστούν με διεθνή, εθνικά και τοπικά ιδρύματα και ενώσεις.

ΤΟ ΈΡΓΟ

Στόχος αυτού του διαγωνισμού είναι η επιλογή ενός αρχιτεκτονικού σχεδίου για ένα Κέντρο Μητρότητας, το οποίο να προσφέρει υγειονομική περίθαλψη καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αναζητούμε ένα καινοτόμο μοντέλο – ένα εμβληματικό, ζεστό και επαγγελματικό μέρος όπου κάθε γυναίκα μπορεί να αισθάνεται ασφαλής. Το κτίριο πρέπει να σχεδιαστεί ως ανθρωπιστική δράση και για ιδιοκατασκευή, δηλαδή χωρίς εξειδικευμένο προσωπικό ή κατασκευαστικές εταιρείες, με άμεση συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας, χωρίς χρήση βαρέων οχημάτων και με βιώσιμες τεχνολογίες και τοπικά υλικά. Το έργο πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τις ακόλουθες περιοχές, οι οποίες μπορούν να αναπτυχθούν σε μία ή περισσότερες κατασκευές σύμφωνα με το όραμα του αρχιτέκτονα:

Χώρος υποδοχής και αίθουσα αναμονής

Αποκλειστικός χώρος για υγειονομικό προσωπικό

Χώρος ιατρικής εξέτασης και παροχής συμβουλών

Χώρος εργασίας και παράδοσης

Χώρος παρακολούθησης νεογνών

Χώρος χειρουργείου για καισαρική

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν (μετά την εγγραφή) τα πρόσθετα υλικά που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του σχεδίου τους: Ενημερωτικά δελτία, τιμές και φωτογραφίες των κύριων υλικών. Εικόνες σχολείων και σπιτιών σε αγροτικές περιοχές. Σχέδια των εγγράφων που θα υποβληθούν.


ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΡΓΟΥ

Senegal - Africa
Η εργασία πρόκειται να σχεδιαστεί για τις αγροτικές περιοχές της νότιας Σενεγάλης. Πρόκειται για μια χώρα στη δυτική υποσαχάρια Αφρική που συνορεύει με τον Ατλαντικό Ωκεανό, τη Μαυριτανία, το Μάλι, τη Γκάμπια και τη Γουινέα. Ο εθνικός πληθυσμός είναι σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι κυρίως στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα και στην πρωτεύουσα, το Ντακάρ. Το έδαφος, ως επί το πλείστον επίπεδο, εκτείνεται σε περίπου 200.000 km², στα υδρογραφικά αριστερά του ομώνυμου ποταμού και των λεκανών απορροής ορισμένων μικρότερων ποταμών όπως η Γκάμπια και το Casamance στο νότο, όπου αναπτύσσονται λιμνοθάλασσες. Η επικράτεια εκτείνεται επίσης στο λεγόμενο "Σαχέλ": τη μεταβατική ζώνη μεταξύ των ξηρών περιοχών της Σαχάρας και των υγρών περιοχών της Αφρικής της Γουινέας

Ο νότος της Σενεγάλης
Η νότια περιοχή, πέρα από την περιοχή της Γκάμπια, ονομάζεται Casamance, από τον ομώνυμο ποταμό, και χωρίζεται σε τρεις διοικητικές περιφέρειες: Ziguinchor, Sedhiou και Kolda με συνολικά περίπου 1,5 εκατομμύριο κατοίκους. Είναι μία από τις λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές της χώρας, με μέσο ποσοστό αστικοποίησης στις αγροτικές περιοχές 8% και μέσο ποσοστό φτώχειας περίπου 90%. Η περιοχή αυτή έχει καθαρά γεωργικό προσανατολισμό και τα αγροτικά χωριά έχουν κατά μέσο όρο 1.500 κατοίκους. Οι κύριες πόλεις Ziguinchor, Kolda και Sedhiou έχουν πληθυσμό 200.000, 65.000 και 30.000 κατοίκους, αντίστοιχα. Στις αγροτικές περιοχές του Casamance, η ποιότητα ζωής είναι από τις χειρότερες στη χώρα, λόγω της έλλειψης ανάπτυξης, πόρων και υποδομών και κλιματικής αλλαγής, που επηρεάζουν σοβαρά τις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες, οι οποίες αποτελούν την κύρια πηγή αυτάρκειας. Εδώ, η φτώχεια είναι στο υψηλότερο σημείο της με το 97% του πληθυσμού. Το 88% των οικογενειών δεν έχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Το 60% του πληθυσμού ζει σε κατοικίες χωρίς άμεση πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα και το 98% των κατοικιών δεν έχουν σύστημα αποχέτευσης. Το 60% των παιδιών εγκαταλείπουν το σχολείο πριν το λύκειο.

Project site of architecture competition
Project site of architecture competition
Project site of architecture competition

ΜΗΤΡΌΤΗΤΑ

Ένα κέντρο μητρότητας είναι μια απαραίτητη εγκατάσταση για την υγεία της μητέρας και του παιδιού σε αναπτυσσόμενες περιοχές όπου οι κοινωνικές, πολιτικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές προκλήσεις καθιστούν απρόσιτη την υγειονομική περίθαλψη. Στην υποσαχάρια Αφρική, περισσότερες από 200.000 γυναίκες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού λόγω έλλειψης εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης, ιατρικού προσωπικού και επαρκών εγκαταστάσεων υγιεινής. Στις αγροτικές περιοχές, κάθε γυναίκα πρέπει να διανύσει περισσότερα από 50 χιλιόμετρα κατά μέσο όρο για να φτάσει σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις, αλλά συχνά, τα έξοδα μεταφοράς και ιατρικής περίθαλψης είναι πολύ ακριβά για μια συνηθισμένη οικογένεια. Επίσης, η έλλειψη εκπαίδευσης, η οποία επηρεάζει περισσότερο από το 60% των γυναικών, εμποδίζει τις πιθανότητές τους να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τις καλές πρακτικές υγιεινής και τους κινδύνους της πρόωρης εγκυμοσύνης και του τοκετού χωρίς βοήθεια. Αυτά τα ζητήματα οδηγούν έξι στις δέκα γυναίκες να επιλέγουν παραδοσιακούς τοκετούς στο σπίτι, εκθέτοντας γονείς και νεογνά σε πολλούς κινδύνους για την υγεία, όπως λοιμώξεις λόγω χρήσης μη αποστειρωμένων εργαλείων, αιμορραγία και εμβρυϊκοί τραυματισμοί που μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμη βλάβη ή θάνατο του νεογέννητου. Με στόχο τη βελτίωση της φροντίδας της μητέρας και των νεογνών στην Αφρική και σε όλο τον κόσμο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) παρέχει πολύτιμες κατευθυντήριες γραμμές. Μερικές από τις κορυφαίες συστάσεις του περιλαμβάνουν την προώθηση της πρόσβασης σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης και έκτακτης ανάγκης, τη μείωση της μητρικής και νεογνικής θνησιμότητας μέσω παρακολούθησης, την προώθηση του τοκετού σε περιβάλλοντα υγιεινής, την εξάλειψη των επιβλαβών πρακτικών κατά τον τοκετό και την προώθηση του θηλασμού τους πρώτους έξι μήνες της ζωής. Με αυτόν τον τρόπο η δημιουργία κέντρων μητρότητας θα μπορούσε να εξασφαλίσει επαρκείς συνθήκες υγιεινής για τις γυναίκες, να μειώσει τη θνησιμότητα και να προστατεύσει το δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη.

Worldmapper of Maternal Mortality

Λάβετε μέρος στον διαγωνισμό

Εγγραφείτε στο διαγωνισμό και υποβάλετε το έργο σας